Wat is fout 404?

Wat is een 404 error?

Een 404 error is een van de meest voorkomende foutmeldingen op het internet. 

De foutmelding kan door meerdere redenen verschijnen. Een voorbeeld hiervan is iemand die een webpagina probeert te bezoeken die niet meer bestaat of verplaatst is. Dit kan erg frustrerend zijn voor bezoekers die op zoek zijn naar specifieke informatie.

Een 404 error betekent simpelweg dat de server de gevraagde pagina niet kan vinden. Vaak is deze fout het resultaat van verouderde of incorrecte links, verwijderde pagina’s of technische wijzigingen in de website. 404 errors hebben niet alleen effect op de gebruikerservaring. Zo kunnen te veel 404 errors zoekmachines laten denken dat de website slecht wordt onderhouden. Uiteindelijk zal dit weer gevolgen hebben voor je vindbaarheid.

Wat zijn de oorzaken van een 404 error?

Zoals je hierboven kan lezen, zijn er verschillende redenen waarom een 404 error kan voorkomen. Weet wel dat niet alle oorzaken liggen binnen jouw controle als websitebeheerder. Hieronder zijn de meest voorkomende oorzaken:

  • Verwijderde pagina’s:

Als je pagina’s verwijdert zonder een redirect (omleiding) in te stellen, komen bezoekers die de oude URL gebruiken automatisch op een 404-pagina terecht. Dit gebeurt vaak wanneer websites herzien worden of verouderde inhoud verwijderd worden.

  • Verkeerd getypte URL’s:

Soms komt de fout simpelweg door menselijke fouten. Wanneer een gebruiker de URL verkeerd invoert, kan de server de juiste pagina niet vinden en geeft deze een 404 melding.

  • Verplaatste inhoud zonder redirect:

Wanneer je een pagina naar een nieuwe locatie verplaatst zonder een redirect in te stellen, leidt de oude URL naar een 404 fout. Dit kan voorkomen tijdens site-updates, migraties of herstructureringen van de inhoud.

  • Interne links die niet zijn bijgewerkt:

Het kan voorkomen dat je binnen de website zelf nog links hebt die naar verwijderde of verplaatste pagina’s wijzen. Dit leidt bezoekers en zoekmachines naar niet-bestaande pagina’s, wat leidt tot 404 fouten.

404 fout

Hoe vind je gemakkelijk alle 404 fouten?

Je weet wat de oorzaken zijn van een 404, maar hoe vind je ze? Zonder dat je weet waar ze staan kun je ze ook niet oplossen. Om alle 404’s op je website te vinden, kun je het beste de volgende methoden gebruiken:

  • Een handige eerste stap is om Google Search Console te gebruiken. In het rapport ‘Dekking’ of ‘Sitefouten’ kun je precies zien op welke pagina’s de 404’s zijn. Google houdt automatisch bij welke pagina’s niet gevonden kunnen worden.
  • Daarnaast kun je de log bestanden van je server bekijken. Hier worden alle activiteiten van je server geregistreerd.
  • Als laatste kun je, als je een CMS zoals WordPress gebruikt, specifieke plugins installeren zoals: Redirection of 404 Monitor. Deze plugins helpen je om in alle 404-fouten te loggen. Zo kun je ze makkelijk kunt opsporen en oplossen

Een 404 error oplossen?

Het oplossen van een 404 error is super belangrijk om bezoekers naar de juiste pagina’s te sturen en gebroken links te vermijden. Om je SEO te verbeteren en je bezoeker tevreden te houden zijn enkele stappen die je kunt ondernemen:

  • Herstel verwijderde pagina’s of maak een nieuwe pagina aan:

Als de content nog waardevol is, kun je overwegen de oude pagina opnieuw aan te maken of een nieuwe te creëren met vergelijkbare inhoud. Dit geeft bezoekers alsnog de informatie die ze zoeken.

  • Voer een 301-redirect uit:

Een van de beste manieren om een 404 error op te lossen is door een 301-redirect in te stellen. Hiermee leid je bezoekers van de oude URL automatisch naar een nieuwe, relevante pagina. Dit is vooral handig voor pagina’s die permanent verwijderd of verplaatst zijn.

  • Controleer op gebroken links:

Gebruik tools zoals Google Search Console of een SEO-crawler om te zien welke pagina’s een 404 error genereren. Zo kun je snel en gericht actie ondernemen.

  • Verbeter de gebruikerservaring van de 404-pagina zelf:
    Hoewel je het liefst 404 errors wilt vermijden, is het toch handig om je standaard 404-pagina te optimaliseren. Voeg een duidelijke boodschap toe, een zoekbalk of links naar populaire pagina’s om bezoekers te helpen hun weg terug te vinden.

Waar kun je een 404 code mee vervangen?

Je weet nu waar je de codes kunt vinden en hoe je het moet oplossen. De grote vraag is nu welke HTTP-statuscodes je in bepaalde situaties kunt gebruiken als vervanging voor een 404-fout. Hieronder vindt je een overzicht:

410

De 410 geeft aan dat de pagina permanent is verwijderd en niet meer terugkomt. Dit is handig als je zeker weet dat de content niet zal terugkeren. Zo weten zoekmachines dat ze deze pagina uit de index moeten verwijderen.

301

Als de content van de oorspronkelijke pagina is verplaatst naar een nieuwe URL, gebruik dan een 301-redirect. Dit zorgt ervoor dat bezoekers en zoekmachines automatisch naar de nieuwe locatie worden gestuurd. Ook zullen zoekmachines de waarde van de oude pagina overdragen aan de nieuwe.

302

Gebruik deze code als je een tijdelijke doorverwijzing wilt instellen. Hiermee geef je aan dat de pagina tijdelijk is verplaatst, en dat de oorspronkelijke URL waarschijnlijk later weer beschikbaar komt.

307

Deze is vergelijkbaar met de 302, maar specifieker. Het geeft aan dat de verplaatsing absoluut tijdelijk is. Je kunt het gebruiken als de oorspronkelijke content snel terugkomt.

451

Deze code geeft aan dat de pagina niet beschikbaar is vanwege juridische redenen. Denk hierbij aan een verwijdering op basis van auteursrechten of regelgeving.

Afhankelijk van de situatie kun je één van deze codes als vervanging voor een 404 gebruiken.

Lagere SEO score door 404 error

404 errors kunnen niet alleen frustrerend zijn voor bezoekers, maar ook een negatief effect hebben op je SEO. Zoekmachines zoals Google willen dat gebruikers zo snel mogelijk bruikbare informatie vinden. Wanneer Google bij het crawlen van je site op veel 404 errors tegenkomt, kan dit gezien worden als een teken van slecht onderhouden website. Dit kan resulteren in een lagere SEO-score en een lagere positie in de zoekresultaten.

Het regelmatig controleren en oplossen van 404 errors is dus belangrijk voor je SEO-prestaties. Google Search Console is hierbij een handige tool, omdat deze meldingen geeft over gebroken links en 404 errors op je website. Door proactief met deze meldingen aan de slag te gaan, kun je voorkomen dat je SEO-score daalt.

Je bezoekers niet verliezen met de beste 404 pagina

Een goed ontworpen 404-pagina kan het verschil maken tussen een verloren bezoeker en iemand die toch op je website blijft. Zorg ervoor dat je 404-pagina informatief en vriendelijk is, en biedt bezoekers duidelijke opties om verder te navigeren. 

Voeg bijvoorbeeld een zoekbalk toe, populaire links, of knoppen naar de homepagina en contactpagina. Een beetje humor of een creatief ontwerp kan ook helpen om de frustratie te verminderen. Houd de ervaring simpel en positief, zo kun je bezoekers alsnog verleiden om op je website te blijven en verder te verkennen.

Inhoudsopgave
Ook interessant voor jou!