Wat is cache?

Wat is cache?

Cache is een tijdelijke opslag van gegevens om de toegang sneller te maken.  Het wordt gebruikt in browsers, servers en via CDN’s om websites sneller te laden en server belastingen te verminderen.

Stel je voor dat je elke ochtend je favoriete koffiebar bezoekt. De eerste keer duurt het even voordat je koffie klaar is, want de barista moet alles van nul af aan maken: bonen malen, melk opschuimen, en je bestelling zorgvuldig voorbereiden. Maar als je elke ochtend dezelfde koffie bestelt, weet de barista op een gegeven moment wat je lekker vindt. De volgende keer dat je binnenkomt, is je koffie sneller klaar, omdat ze zich voorbereiden op jouw vaste bestelling.

Dit is een beetje hoe cache werkt: het helpt apparaten, websites en apps om informatie op te slaan zodat je dezelfde gegevens sneller kunt ophalen bij een volgend bezoek.

Hoe werkt cache?

Cache is een soort tijdelijke opslag van gegevens die vaak worden opgevraagd, zoals afbeeldingen, scripts en instellingen. Deze gegevens worden opgeslagen op een snelle en toegankelijke plek. 

Wanneer je voor het eerst een website bezoekt, haalt je browser alle benodigde gegevens op van de server en slaat een kopie van die gegevens lokaal op je apparaat op. Dit kunnen dingen zijn zoals de afbeeldingen op de pagina, de lay-out van de website, en zelfs sommige instellingen die je hebt aangepast. De volgende keer dat je dezelfde website bezoekt, kan je browser die gegevens uit de cache laden in plaats van alles opnieuw van de server te halen. Het resultaat? Een website die veel sneller laadt.

Wat is cache

Verschillende soorten cache

Cache komt in veel vormen voor, en wanneer het gebruikt wordt hangt ook af van de situatie. Hier zie je een aantal vormen waarin cache kan voorkomen:

    • Browsercache
      Als je een website bezoekt, slaat je browser gegevens van die site op. Dit betekent dat de volgende keer dat je de site bezoekt, je browser de pagina sneller kan laden omdat hij niet alle gegevens opnieuw hoeft te downloaden.
    • Appcache
      Veel mobiele apps slaan vaak gebruikte gegevens lokaal op je telefoon op. Denk bijvoorbeeld aan het openingsscherm van een app of eerder bekeken afbeeldingen. Dit zorgt ervoor dat de app sneller opstart en soepeler werkt.
    • Servercache
      Bij drukbezochte websites, zoals webshops of nieuwssites, slaat de server tijdelijke gegevens op voor bezoekers. Hierdoor hoeft de server minder vaak nieuwe gegevens op te halen, wat zorgt voor een snellere gebruikservaring.
  • CPU cache
    Deze cache zit ingebouwd in je computer of telefoon zelf. Het werkt als een tussenstation dat ervoor zorgt dat de meest gebruikte gegevens direct toegankelijk zijn voor de processor. Hierdoor kunnen processen op je apparaat sneller verlopen.

Cache wissen: wanneer en waarom?

Ondanks de voordelen van cache, kan het soms ook problemen veroorzaken. Als er te veel oude of onjuiste gegevens in de cache blijven zitten, kan dit leiden tot problemen zoals foutmeldingen, een trage website of app. In het ergste geval kan het verouderde content weergeven.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je favoriete webshop een nieuwe aanbieding heeft, maar dat deze niet verschijnt omdat je browser nog steeds de oude versie van de website uit de cache haalt. In zo’n geval helpt het om de cache te wissen, zodat je apparaat de meest actuele gegevens en informatie van de website kan ophalen.

Het wissen van cache kan handig zijn als:

  • Websites niet goed laden of verouderde informatie weergeven.
  • Apps of websites langzaam reageren
  • Je technische problemen ervaart, zoals niet kunnen inloggen

Na het wissen van de cache moet je apparaat de nieuwste gegevens van de server downloaden. Het enige nadeel hiervan is dat het even kan duren voordat de pagina’s weer snel laden. Echter zal je daarna meteen het verschil merken.

Inhoudsopgave
Ook interessant voor jou!