Wanneer u een eigen WordPress website heeft, dan is het verstandig en belangrijk om hier regelmatig een backup van te maken. Het is namelijk mogelijk dat er altijd wat mis gaat wanneer uw site wordt geüpdate, door problemen van uw hostingprovider of door een hacker die inbreekt op uw site. Hoe maak ik een backup van mijn WordPress website is dan ook een veelgestelde vraag aan onze experts. Voor extra veiligheid is het ook verstandig om uw backup op verschillende plekken op te slaan. Denk aan een backup in de cloud, op uw computer en op een externe harde schijf.
Het maken van een backup van uw WordPress website is niet ingewikkeld. Maar u dient er wel rekening mee te houden dat het bestaat uit twee onderdelen. Zo moet er een backup van de WordPress bestanden op de server worden gemaakt én een backup van uw WordPress database.
Backup WordPress bestanden en database
Met WordPress bestanden worden alle bestanden bedoeld die zich in de hoofdmap op de webserver bevinden. Doorgaans heet deze map ‘public_html’ of ‘www’. De bestanden die u in deze map vindt zijn onder andere: installatiebestanden van WordPress, thema- en plugin bestanden, gebruikte afbeeldingen en verschillende Javascripts en PHP-scripts.
In de WordPress database vindt u alle tekstuele content van uw website zoals blogberichten en landingspagina’s. Zodra een database verloren gaat, kunt u vaak niet verder met uw website. Dit is dan ook een belangrijke reden om een backup te maken. Er zijn verschillende manieren op de backup uit te voeren.
WordPress backup via controlepaneel
Bijna alle hostingproviders maken gebruik van een controlepaneel waarmee u uw eigen account kunt beheren. via dit paneel is er vaak een eenvoudige mogelijkheid om een backup te maken van uw database en bestanden die op de webserver staan. Het is wel altijd verstandig om na te vragen bij uw hostingprovider of dit mogelijk is. Dit is een fijne manier om een dagelijkse backup te creëren die de vorige versie overschrijft. Wilt u een backup van de gehele server? Dan kunt u beter een andere methode kiezen omdat deze methode aardig wat ruimte kan kosten.
Handmatige WordPress backup
Het is ook mogelijk om een handmatige WordPress backup te maken. Dit neemt alleen wel meer tijd in beslag. Wilt u graag een handmatige backup maken? Dan heeft u een FTP-programma zoals FileZilla nodig. U kunt verbinding maken met gegevens die u heeft gekregen van uw hostingpartij. U kunt de ‘public_html’ of ‘www’ map downloaden. Nu heeft u een handmatige backup van uw bestanden maar nog niet van uw database.
U dient toegang te krijgen tot uw database om hier een backup van te maken. Dit kan via MySQL-database of phpMyAdmin, afhankelijk van uw hostingpartij. Ga naar de lijst met databases en klik ergens op ‘Export’ of ‘Download’. Selecteer alles wat van u op toepassing is en klik dan op opslaan. Het gedownloade bestand kunt u opslaan. Nu heeft u een WordPress backup van uw database.
WordPress backup plugins
Er zijn ook vele WordPress plugins die u kunnen helpen met het maken van een backup. Er zijn plugins die helpen bij het maken van een backup van uw bestanden, uw database of van beide. Met behulp van een plugin heeft u een gemakkelijke en snelle manier om een backup te maken. Maar door het ruime aanbod is het misschien lastig om de juiste plugin te kiezen. Er zijn drie populaire en goed werkende WordPress backup plugins.
- UpdraftPlus: Dit is de meeste populaire WordPress plugin voor backups. Het is een alles-in-een oplossing die een backup maakt van zowel uw database als bestanden.
- WordPress Backup to Dropbox: Als u gebruikt maakt van Dropbox dan is deze plugin iets voor u. Met deze plugin maakt u gratis een backup van bestanden en database die wordt opgeslagen in Dropbox.
- WP Database Backup: Zoals de naam al doet vermoeden, maakt deze plugin alleen van uw database een backup. U kunt de backups versturen naar uw FTP-account of e-mail.