Wat is UX/UI design?

In de wereld van digitale producten zoals websites en apps hoor je vaak de termen UX en UI design. Tegenwoordig heb je het zeker. Maar wat betekenen deze termen precies en waarom zijn ze zo belangrijk? In deze blog duiken we dieper in de concepten van UX en UI design en leggen we uit waarom ze cruciaal zijn voor het succes van je online platform.

UX UI Design

Wat is het verschil?

Hoewel UX en UI vaak hand in hand gaan, zijn het twee afzonderlijke vakgebieden. UX design richt zich op de functionele kant en de reis die een gebruiker maakt door de site, terwijl UI design zich meer bezighoudt met hoe deze reis eruit ziet en voelt. Het is belangrijk om te weten dat een prachtig ontworpen interface weinig waard is als de gebruikerservaring slecht is, en andersom. Beide disciplines zijn essentieel voor het creëren van een succesvolle website.

UX design

UX staat voor User Experience. Het draait allemaal om de ervaring van de gebruiker tijdens het navigeren op jouw website of app. Een goed UX design zorgt ervoor dat bezoekers op een prettige en intuïtieve manier door de site kunnen navigeren. Hierbij wordt gelet op hoe gebruikers zich voelen bij het gebruik van de website: is het navigeren logisch, kunnen ze snel vinden wat ze zoeken, en blijft de ervaring consistent?

Een UX-designer onderzoekt hoe een gebruiker denkt, welke behoeften hij of zij heeft, en hoe deze het beste kunnen worden vertaald in het ontwerp. Dit betekent dat het proces van UX-design begint bij het begrijpen van de doelgroep. Door middel van gebruikersonderzoek, wireframes en prototypes wordt getest of de structuur en functionaliteit van de website optimaal zijn.

UI design

UI staat voor User Interface en verwijst naar de visuele aspecten van een website of app. Waar UX meer gericht is op het functionele aspect van de ervaring, richt UI zich op het uiterlijk en de interactie elementen. Denk hierbij aan knoppen, kleuren, typografie, iconen en indelingen.

Een UI-designer zorgt ervoor dat de website aantrekkelijk, overzichtelijk en gebruiksvriendelijk is, terwijl deze aansluit bij de branding van een bedrijf. Ze werken nauw samen met UX-designers om te zorgen dat de visuele elementen niet alleen mooi zijn, maar ook bijdragen aan een soepele gebruikerservaring.

Samenhang van UX en UI

Zoals eerder hierboven vermeld, werken UX en UI nauw met elkaar samen om een goed product neer te zetten. De een kan niet zonder de ander bestaan. Stel dat je UI er prachtig uitziet, maar de navigatie (UX) van je website niet in orde is, dan zullen gebruikers snel afhaken. Een mooi ontwerp kan immers niet compenseren voor een slechte gebruikerservaring. Bezoekers moeten intuïtief door de site kunnen navigeren, anders verliezen ze hun weg en daarmee ook hun interesse in je product of dienst. UX en UI moeten dus hand in hand gaan voor een succesvol eindresultaat.

Wat voor werk doet een UI/UX designer?

Een UI/UX-designer speelt een belangrijke rol bij het ontwerpen van digitale producten, zoals websites en apps, waarbij zowel de gebruikerservaring (UX) als de visuele interface (UI) centraal staan.

Het werk van een UI/UX-designer begint vaak met diepgaand onderzoek naar de gebruikers en doelgroepen. Dit omvat interviews, enquêtes en analyse van het gedrag van gebruikersbehoeften. Op basis van dit onderzoek worden zogenaamde persona’s ontwikkeld, fictieve profielen die een typische gebruiker vertegenwoordigen. Daarnaast worden customer journeys in kaart gebracht, waarmee de verschillende stappen van de gebruikerservaring worden geanalyseerd.

Vervolgens richt de UX-designer zich op de wireframing. Dit betekent dat de structuur van de website wordt vormgegeven, waarbij de designer ervoor zorgt dat de content logisch en toegankelijk is. Dit gebeurt vaak in de vorm van wireframes, eenvoudige schetsen van pagina’s. Hierdoor kan het ontwerp getest worden op gebruiksvriendelijkheid en navigatie, zonder dat het al visueel afgewerkt is.

Aan de visuele kant van het ontwerp houdt een UI-designer zich bezig met de uitstraling en interactie van de interface. Dit omvat het kiezen van kleurenschema’s, typografie, iconen en andere visuele elementen voor de branding van een bedrijf. Daarnaast zorgt de UI-designer ervoor dat de interface niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook functioneel en gebruiksvriendelijk. Dit betekent dat ze veel aandacht besteden aan de details, zoals knoppen, formulieren en animaties, om ervoor te zorgen dat gebruikers intuïtief begrijpen hoe ze door de interface moeten navigeren.

Vaardigheden van een UI/UX designer

Een UI/UX designer beschikt over een breed scala aan vaardigheden die cruciaal zijn voor het creëren van gebruiksvriendelijke interfaces. Een aantal van de belangrijkste vaardigheden zijn:

  • Kennis van design tools
  • Gebruiksonderzoeken
  • Wireframing en prototyping
  • Communicatief

Kennis van design tools

Een UI/UX designer is goed met het werken van software zoals Sketch, Figma en Adobe XD. Deze tools zijn essentieel voor het ontwerpen van wireframes, mockups en het creëren van visuele ontwerpen die de kern vormen van een gebruiksvriendelijke interface.

Gebruikersonderzoek

Inzicht in de behoeften van de eindgebruiker is essentieel. Een UI/UX designer voert gebruikersonderzoeken uit om te begrijpen hoe gebruikers interageren met een product. Dit helpt bij het identificeren van pijnpunten en het verbeteren van de gebruikerservaring.

Wireframing en prototyping

Het creëren van wireframes en prototypes is een essentieel onderdeel van het ontwerpproces. Wireframes zijn schematische ontwerpen die de structuur van een pagina weergeven, terwijl prototypes interactieve versies van het ontwerp zijn die klanten en ontwikkelaars helpen de werking van het eindproduct te visualiseren.

Communicatief

Een goede UI/UX designer moet niet alleen technische vaardigheden hebben, maar ook in staat zijn om effectief te communiceren. Dit betekent het overbrengen van ontwerpkeuzes en ideeën naar klanten, ontwikkelaars en andere belanghebbenden. Maar ook het verwerken van feedback om het beste resultaat te bereiken.

Deze combinatie van vaardigheden zorgt ervoor dat een UI/UX designer in staat is om functionele en aantrekkelijke ontwerpen te leveren die aansluiten op de wensen van de gebruiker en de doelen van het project.

Hoe veel verdient een UI/UX designer?

Het salaris van een UI/UX designers kan variëren afhankelijk van factoren zoals ervaring, locatie, en het type bedrijf waarvoor ze werken. Hier is een algemeen overzicht van wat UI/UX designers gemiddeld verdienen:

Nederland:

  • Junior: €2.500 – €3.500 per maand
  • Medior: €3.500 – €5.000 per maand
  • Senior: €5.000 – €6.500+ per maand

Internationaal (VS als voorbeeld):

  • Junior: $55.000 – $75.000 per jaar
  • Medior: $75.000 – $100.000 per jaar
  • Senior: $100.000 – $130.000+ per jaar

Deze salarissen kunnen hoger zijn bij grote techbedrijven of bureaus in steden met hogere kosten van levensonderhoud. Ook kunnen UI/UX designers die als zelfstandigen werken hogere uurtarieven hanteren, afhankelijk van hun portfolio en reputatie.

Waarom zijn UX en UI design belangrijk voor jouw website of webshop?

Voor een website en voornamelijk webshop zijn UX en UI van cruciaal belang. Bezoekers moeten moeiteloos door je assortiment kunnen scrollen, snel hun winkelmandje kunnen vullen en zonder haperingen afrekenen. Een goed UI/UX design zorgt ervoor dat klanten een positieve ervaring hebben, wat niet alleen het aantal aankopen verhoogt, maar ook de loyaliteit van je klanten versterkt.

Investeren in UI/UX design betekent dat je jouw klanten centraal stelt en hun behoeften en verwachtingen serieus neemt. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat je webshop zich onderscheidt van de concurrentie en dat je bezoekers blijven terugkomen.

Wanneer moet je een UI/UX Designer inhuren kosten

Het inhuren van een UI/UX-designer is een slimme investering voor bedrijven die willen groeien, vooral in de digitale wereld. Maar wanneer is het precies het juiste moment om een UI/UX-designer in te schakelen? Hier zijn enkele situaties waarin het inhuren van een UI/UX-designer goed van pas komen:

  • Bij het lanceren van een nieuwe website of webshop
  • voor conversie verhoging
  • Bij herontwerp of rebranding

Bij het lanceren van een nieuwe website of webshop

Als je een nieuw digitaal product gaat ontwikkelen, zoals een website, webshop of app, is het belangrijk dat deze vanaf het begin gebruiksvriendelijk en visueel aantrekkelijk is. Een UI/UX-designer zorgt ervoor dat de ervaring voor gebruikers intuïtief en efficiënt is, wat essentieel is om bezoekers aan te trekken en te behouden.

Wanneer je conversieratio’s wil verbeteren

Als je merkt dat bezoekers je website verlaten zonder actie te ondernemen, zoals een aankoop of contact opnemen, kan dit wijzen op een slechte gebruikerservaring. Een UI/UX-designer kan helpen om de navigatie, interacties en het design te optimaliseren, zodat gebruikers gemakkelijker hun doelen kunnen bereiken en je conversieratio’s stijgen.

Bij herontwerp of rebranding

Wanneer je bedrijf een andere richting op gaat of een herontwerp van je bestaande website nodig heeft, kan een UI/UX-designer helpen om het design en de gebruikerservaring in lijn te brengen met je nieuwe branding. Dit zorgt ervoor dat de visuele identiteit en functionaliteit van je platform up-to-date blijven en aansluiten bij je bedrijfsdoelen.

Conclusie

Al met al kunnen we zeggen dat UX en UI essentieel zijn voor het succes van je website of webshop. Terwijl UX zich richt op het functionele en strategische aspect van de gebruikerservaring, zorgt UI ervoor dat dit op een visueel aantrekkelijke en consistente manier gebeurt. Beide zijn onmisbaar voor een optimale gebruikerservaring en kunnen het verschil maken tussen een tevreden klant en een afhaker.

Wil je meer weten over hoe wij kunnen helpen bij het verbeteren van jouw UX/UI design? Neem dan contact op met ons team van experts en ontdek wat we voor jou kunnen betekenen!

Inhoudsopgave
Ook interessant voor jou!
Voordelen UX/UI design: De sleutel tot een succesvolle website
Voor- en nadelen van een Wordpress website
Wat is een WordPress website? En wat kun je ermee?