Wat is een WordPress website?

Als je een website wilt bouwen, heb je waarschijnlijk de naam WordPress al eens voorbij horen komen. Maar wat is WordPress precies, en waarom kiezen zoveel mensen voor dit platform? In deze blog nemen we je mee in de wereld van WordPress, van de oorsprong tot de voordelen, kosten en de verschillen tussen de varianten.

een laptop op een tafel

Wat is WordPress?

WordPress is een open-source content management systeem (CMS). Dat betekent dat het een platform is waarmee je eenvoudig websites en blogs kunt maken, beheren en aanpassen, zonder dat je diepgaande kennis van programmeren nodig hebt. Oorspronkelijk werd WordPress in 2003 gelanceerd als een tool voor bloggers, maar tegenwoordig is het veel meer dan dat. Het is uitgegroeid tot een van de meest populaire platforms voor het bouwen van allerlei soorten websites, van simpele persoonlijke blogs tot complexe webshops en zakelijke websites.

Hoe is het ontstaan?

De geschiedenis van WordPress begon in 2003, toen de Amerikaanse ontwikkelaar Matt Mullenweg en zijn collega Mike Little besloten een nieuw platform te bouwen, gebaseerd op de software b2/cafelog.

Hun doel was simpel: een gebruiksvriendelijk systeem creëren waarmee iedereen een website of blog kon starten, zonder veel technische kennis. Het succes van WordPress is deels te danken aan het feit dat het een open-source project is. Dit betekent dat duizenden ontwikkelaars wereldwijd vrijwillig bijdragen aan de verbetering van het platform. Hierdoor blijft WordPress constant evolueren en biedt het een goede basis voor miljoenen websites wereldwijd.

Wat is de functie van WordPress?

De kernfunctie van WordPress is eenvoudig: het stelt gebruikers in staat om websites te bouwen en beheren zonder dat ze HTML, CSS of andere programmeertalen hoeven te kennen. Dit maakt WordPress vooral populair onder beginners, maar ook ervaren gebruikers en professionele ontwikkelaars maken graag gebruik van het platform.

Met WordPress kun je:

  • Pagina’s en berichten aanmaken en bewerken.
  • Media zoals afbeeldingen en video’s eenvoudig uploaden en beheren.
  • Thema’s installeren om de lay-out en het design van je website aan te passen.
  • Plug-ins installeren om extra functionaliteiten toe te voegen, zoals een contactformulier, een webshop of een reserveringssysteem.

Thema’s en plug-ins in WordPress

WordPress heeft als een van de grootste voordelen de mogelijkheid om thema’s en plug-ins te gebruiken. Hiermee kun je de interface en functionaliteit van je website aanpassen zonder dat je zelf code hoeft te schrijven.

Thema’s

Een thema is een vooraf gemaakt ontwerp door WordPress zelf. Thema’s bepalen het ontwerp en de lay-out van je website. WordPress biedt duizenden gratis en betaalde thema’s die je kunt installeren en aanpassen. Of je nu een simpele blog wilt, een zakelijk portfolio, of een uitgebreide webshop: er is altijd een thema dat past bij jouw wensen.

  • Kant en klare ontwerpen
  • Flexibel
  • Gratis en betaalde thema’s

Er hangen veel voordelen aan het gebruik van thema’s. Zo kun je direct beginnen met een professioneel ogend ontwerp, zonder dat je zelf aan de slag hoeft met design. Ook bieden veel thema’s aanpassingsmogelijkheden, zodat je kleuren, lettertypes en lay-out kunt wijzigen om je site helemaal eigen te maken. En dat is niet alles want, naast gratis thema’s zijn er ook premium thema’s beschikbaar. Deze bieden vaak extra functies, betere ondersteuning en meer zijn ook nog meer aan te passen.

Plug-ins

Plug-ins zijn software-extensies die je kunt toevoegen aan je WordPress-website om extra functionaliteiten te integreren. Er zijn duizenden plug-ins beschikbaar, zowel gratis als betaald. De plug-ins heb je voor allerlei toepassingen zoals SEO, beveiliging, e-commerce, en sociale media-integratie.

Populaire plug-ins zijn onder andere

  • Yoast SEO: Dit is een van de meest gebruikte SEO plug-ins die helpt bij het optimaliseren van je content voor zoekmachines door middel van keyword analyses, metagegevens, en leesbaarheid controles.
  • WooCommerce: De go-to plug-in voor het opzetten van een krachtige webshop.
  • Contact Form 7: Het is een eenvoudige plug-in voor het creëren van contactformulieren.

Is WordPress makkelijk te gebruiken?

Ja, zelfs met al de functies die WordPress te bieden heeft is het makkelijk te gebruiken. Ze staan bekend om hun gebruiksvriendelijke omgeving. De interface is intuïtief, waardoor het eenvoudig is om content toe te voegen, afbeeldingen te uploaden en pagina’s te maken. Daarnaast heb je geen ingewikkelde programmeerervaring nodig om je website te onderhouden.

Dankzij de drag-and-drop-functionaliteiten van veel thema’s en page builders (zoals Elementor en Divi Builder), kunnen gebruikers gemakkelijk elementen op hun pagina’s plaatsen. Dit maakt WordPress bijzonder aantrekkelijk voor beginners. Bovendien zijn er duizenden gratis tutorials en documentatie beschikbaar, wat het leerproces versnelt.

Waarom WordPress gebruiken?

Je hebt hierboven waarschijnlijk al meerdere redenen gelezen waarom je WordPress zou moeten gebruiken. Voor jouw gemak staan hieronder een van de belangrijkste gegevens genoteerd:

Gebruiksvriendelijk en goedkoop

WordPress heeft een intuïtieve interface die het makkelijk maakt om pagina’s, berichten en media te beheren. Zelfs als je geen technische achtergrond hebt, kun je snel aan de slag. WordPress zelf is gratis, en je kunt een eenvoudige website opzetten zonder veel kosten.

Veel opties

Of je nu een blog, bedrijfswebsite, portfolio of webshop wilt bouwen, het kan allemaal. Dankzij duizenden beschikbare thema’s en plug-ins kun je de website volledig aanpassen aan jouw wensen.

Goed voor SEO

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is heel belangrijk om online gevonden te worden. WordPress heeft van nature een SEO-vriendelijke structuur, daarnaast biedt het handige plug-ins zoals Yoast SEO die je helpen om je content beter te optimaliseren voor zoekmachines.

Grote community

WordPress heeft een enorme en actieve community van ontwikkelaars en gebruikers. Dit betekent dat er veel online support, documentatie en forums beschikbaar zijn waar je terecht kunt voor hulp en advies.

Het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com

WordPress bestaat uit twee varianten: WordPress.org en WordPress.com. Maar wat zijn de verschillen en welke past het best bij jou? Het is belangrijk om te weten wat de verschillen zijn, zodat je de juiste keuze kunt maken voor jouw website.

WordPress.org

WordPress.org is de zelf-gehoste versie van WordPress. Dit betekent dat je de software downloadt van de website van WordPress.org en deze installeert op je eigen server. De voordelen hiervan zijn dat je volledige controle hebt over je website, inclusief de keuze van thema’s, plug-ins en aanpassingen. Je kunt je site geheel naar eigen wens personaliseren en uitbreiden.

  • Voordelen: Volledige vrijheid en controle, geen beperkingen in functionaliteit.
  • Nadelen: Je moet zelf hosting regelen en het technische beheer uitvoeren, zoals back-ups en beveiliging.

WordPress.com

WordPress.com is een gehoste versie van WordPress. Hierbij zorgt WordPress zelf voor de hosting, wat betekent dat je geen omkijken hebt naar de technische kant van het beheren van een website. WordPress.com biedt zowel gratis als betaalde abonnementen. De gratis versie biedt echter beperkte functionaliteiten en bevat advertenties. Als je meer vrijheid wenst, moet je upgraden naar een betaalde versie.

  • Voordelen: Geen technische kennis nodig, eenvoudig te starten.
  • Nadelen: Beperkte aanpassingsmogelijkheden in vergelijking met WordPress.org. Bij de gratis versie heb je minder controle over thema’s en plug-ins.

Wat kost WordPress per jaar?

Afhankelijk van je benodigdheden en wensen kun je overwegen een abonnement af te sluiten bij WordPress. Echter, er zit een verschil tussen de prijzen van WordPress.org en WordPress.com. Hieronder staan de prijzen:

WordPress.org

WordPress.org is in de basis gratis te gebruiken, maar er zijn wel kosten verbonden aan het hebben van een website, zoals:

  • Webhosting

Voor WordPress.org heb je een hostingpakket nodig. De kosten hiervan variëren afhankelijk van je behoeften, maar beginnen vaak rond de €3 tot €20 per maand, wat neerkomt op €36 tot €240 per jaar.

  • Domeinnaam

Voor een professionele website heb je een domeinnaam nodig, wat meestal tussen de €10 en €15 per jaar kost.

  • Premium thema’s en plug-ins

Hoewel er veel gratis thema’s en plug-ins beschikbaar zijn, kun je ook kiezen voor premium opties die extra functies en support bieden. De kosten hiervoor variëren sterk, afhankelijk van je keuze.

WordPress.com

Bij WordPress.com hangt de prijs af van het abonnement dat je kiest:

  • Gratis plan

Beperkte functionaliteiten en advertenties.

  • Betaalde plannen

De prijzen variëren van ongeveer €4 per maand voor een persoonlijk plan tot €45 per maand voor een zakelijk plan, afhankelijk van de gewenste functies.

WordPress website laten maken?

Ben je op zoek naar professionele resultaten, of wil je zelf geen tijd steken in het bouwen van je eigen WordPress-website? Wij van SAM Design helpen je graag met het bouwen van een WordPress-website die perfect aansluit! Samen vooruit en samen winnen!

Inhoudsopgave
Ook interessant voor jou!
Voordelen UX/UI design: De sleutel tot een succesvolle website
Voor- en nadelen van een Wordpress website
Wat is UI/UX design?