Waarom wordt mijn website niet gevonden in Google?

Joyce Monthiny
Auteur: Joyce Monthiny
Laatst geüpdatet: 12 december 2024
Leestijd: 5 min

Het is een vraag die veel website-eigenaren bezighoudt: Waarom is mijn website niet zichtbaar voor Google? Ondanks dat je een mooie website hebt laten bouwen, lijkt deze nauwelijks bezoekers te trekken. In dit artikel leggen we uit waarom jouw website mogelijk niet goed zichtbaar is in Google, waarom dit belangrijk is, en hoe je de zichtbaarheid kunt verbeteren.

Inhoudsopgave

Waarom is het belangrijk om gevonden te worden in Google?

Zichtbaar zijn in Google is super belangrijk om een succesvolle website te krijgen. Het heeft een directe invloed op je bereik en uiteindelijk op de groei van je bedrijf. Hier zijn enkele redenen waarom een goede vindbaarheid in Google essentieel is:

  • Meer bezoekers:

De meeste internetgebruikers klikken enkel op de eerste zoekresultaten die op Google staan. Als jouw website daar niet tussen staat, loop je veel potentiële bezoekers mis. Meer bezoekers betekent simpelweg meer kansen om leads, klanten of volgers te krijgen.

  • Betrouwbaarheid:

Websites die hoog scoren in Google worden vaak als betrouwbaarder gezien. Een hoge positie kan dus bijdragen aan de professionele uitstraling van jouw merk of bedrijf.

  • Concurrentievoordeel:

Een hogere positie in de zoekresultaten kan je ook een duidelijk voordeel opleveren ten opzichte van je concurrenten. Wanneer jouw website beter zichtbaar is dan die van de concurrentie, trek je meer klanten aan die specifiek op zoek zijn naar jouw diensten of producten.

18 redenen: Waarom is mijn website niet zichtbaar voor Google?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jouw website niet goed scoort in de zoekresultaten van Google. Hier zijn een paar mogelijke oorzaken:

Problemen met indexatie

Het kan frustrerend zijn wanneer je website niet goed zichtbaar is in de zoekresultaten van Google, zeker als je veel tijd en moeite hebt gestoken in de ontwikkeling ervan. Problemen met de indexatie zijn veel voorkomende en kunnen verschillende oorzaken hebben. Hierdoor kan Google je website niet goed vinden of opnemen in de zoekresultaten. Laten we eens kijken naar enkele veelvoorkomende problemen die dit kunnen veroorzaken:

1. Je website is net gelanceerd

Een eerste veelvoorkomende reden is dat je website net gelanceerd is. Wanneer een website voor het eerst online gaat, heeft Google wat tijd nodig om de pagina’s te ontdekken en te crawlen. De zoekmachine moet de inhoud van je website begrijpen voordat deze kan worden opgenomen in de zoekresultaten.

Om dit proces te versnellen, is het belangrijk om een sitemap in te dienen bij Google Search Console. Dit helpt Google om sneller de structuur van je website uit te lezen, begrijpen, en de pagina’s te indexeren.

2. Je website is niet geïndexeerd

Daarnaast kan het gebeuren dat je website simpelweg nog niet is geïndexeerd door Google. Ondanks dat je misschien denkt dat alles goed staat, kunnen er factoren meespelen die de indexatie vertragen. Het is verstandig om in Google Search Console te controleren of je pagina’s zijn geïndexeerd. Je kan eventueel een indexering verzoek in te dienen om het proces te versnellen.

3. Robots.txt blokkeert pagina’s

Een andere veelvoorkomende oorzaak van indexatie problemen is een verkeerde configuratie van het robots.txt-bestand. Dit bestand geeft zoekmachines instructies over welke pagina’s ze mogen bezoeken en welke niet. Als dit bestand per ongeluk een blokkade bevat, kunnen bepaalde of zelfs alle pagina’s van je website worden overgeslagen door Google. Controleer daarom goed of je robots.txt-bestand geen belangrijke pagina’s blokkeert die je juist wilt laten indexeren.

4. Fouten in de sitemap

Ook fouten in de sitemap van je website kunnen voor problemen zorgen. De sitemap is een soort routekaart voor zoekmachines. Hiermee kunnen ze gemakkelijk door je website kunnen navigeren. Als er fouten in je sitemap staan, kan dit ervoor zorgen dat Google bepaalde pagina’s niet uitleest.

5. Je pagina wordt geblokkeerd

Het kan ook zijn dat een specifieke pagina niet wordt geïndexeerd doordat er een ‘noindex’-tag in de HTML-code is opgenomen. Deze tag geeft Google de opdracht om de pagina niet op te nemen in de zoekresultaten. Soms wordt deze tag per ongeluk toegevoegd tijdens de ontwikkeling van de website.

Technische problemen

Technische problemen kunnen ervoor zorgen dat je website slecht presteert in de zoekresultaten van Google. Deze problemen hebben invloed op de manier waarop zoekmachines je website beoordelen en indexeren. Hier zijn enkele veel voorkomende technische problemen:

6. Trage website

Een van de grootste boosdoeners is het hebben van laadproblemen of een trage website. Als je website langzaam laadt, kan dit bezoekers ontmoedigen om je site te gebruiken. Google merkt dit ook op en zal je hiervoor straffen door een lagere rang te geven of door je niet aan te bevelen aan gebruikers.

Pro tip: Zorg ervoor dat afbeeldingen geoptimaliseerd zijn, onnodige scripts verwijderd worden, en gebruik een snelle hostingprovider om de laadtijd te verbeteren.

7. Niet geoptimaliseerd voor mobiel

Een ander belangrijk probleem is dat je website mogelijk niet geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten. Door de mobile-first aanpak, is Google veel strenger op website die geen geoptimaliseerde website hebben voor mobiel.

Zorg ervoor dat je website responsive is, wat betekent dat de inhoud zich aanpast aan verschillende schermformaten. Dit zorgt ervoor dat je hoger scoort in de zoekresultaten en dat gebruiksvriendelijkheid omhoog gaat.

8. Geen HTTPS-certificaat

Een ander aandachtspunt is het ontbreken van een HTTPS-certificaat. Google beschouwt websites zonder HTTPS als minder veilig, hierdoor krijg je automatisch een lagere positie in de zoekresultaten. Het gebruik van HTTPS zorgt ervoor dat gegevens die via je website worden verzonden versleuteld zijn. Om dit waar te maken moet je ervoor zorgen dat je een geldig SSL-certificaat hebt geïnstalleerd.

9. Gebruik van Flash of andere verouderde technologieën

Zoals eerder besproken is snelheid en veilig heel belangrijk. Het gebruik van verouderde technologieën, zoals Flash, is een probleem dat je website kan tegenwerken. Flash wordt tegenwoordig nauwelijks ondersteund door moderne browsers, wat het “gevaarlijk” maakt om te gebruiken. Daarnaast is het vaak niet zichtbaar voor zoekmachines. Google zal je dus ook hiervoor straffen.

Pro tip: Gebruik in plaats van Flash moderne, toegankelijke technologieën zoals HTML5. Zo zorg je ervoor dat je website zichtbaar blijft met zoekmachines.

Content gerelateerde problemen

Deze problemen kunnen ervoor zorgen dat Google je website als minder waardevol beschouwt, wat resulteert in lagere posities in de zoekresultaten. Laten we eens kijken naar enkele veelvoorkomende content gerelateerde problemen die je online zichtbaarheid kunnen schaden.

Deze problemen kunnen ervoor zorgen dat Google je website als minder waardevol beschouwt. Hieronder zie je problemen die je zichtbaarheid kunnen aantasten in Google.

10. Dubbele content/Er zijn dubbele pagina’s

Vaak komt het voor dat je dubbele content op je website hebt staan. Dubbele content van vergelijkbare of dezelfde inhoud dat op meerdere pagina’s voorkomt. Google kan moeite hebben om te bepalen welke versie van de content moet worden getoond in de zoekresultaten. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om elke pagina unieke en waardevolle content te geven.

11. Je website heeft veel thin content

Een ander content gerelateerd probleem is het hebben van veel thin content. Google geeft de voorkeur aan pagina’s die uitgebreid, informatief en relevant zijn, omdat deze meer waarde bieden aan gebruikers. Wanneer je website veel thin content bevat, kan dit je rankings negatief beïnvloeden. Denk bij thin content aan pagina’s met weinig inhoud of pagina’s die niet genoeg waarde bieden aan bezoekers. Om dit probleem op te lossen, is het belangrijk om de inhoud van je website kritisch te beoordelen.

SEO- en link problemen

Het optimaliseren van je website voor zoekmachines is een belangrijk aspect van SEO. Het inzetten van interne en externe links is heel belangrijk om je te helpen groeien in de rankings van Google. Lees verder en kom achter de meest voorkomende SEO- en link problemen:

12. Geen (of weinig) interne links

Het gebrek aan interne links zorgt voor een slechte linkstructuur. Interne links zijn links die van de ene pagina op je website naar een andere pagina op dezelfde site verwijzen. Ze helpen zoekmachines om de structuur van je website beter te begrijpen. Met de juiste structuur kunnen bezoekers gemakkelijk door je site navigeren. Daarnaast kunnen bepaalde pagina’s moeilijker door zoekmachines worden gevonden, wanneer je geen of weinig interne links hebt.

13. Slechte of ontbrekende SEO

SEO, oftewel zoekmachine optimalisatie, zorgt ervoor dat je website beter scoort in de zoekresultaten. Denk hierbij aan het gebruik van relevante zoekwoorden, optimalisatie van meta-tags, het verbeteren van de paginastructuur en het zorgen voor een goede gebruikerservaring. Wanneer je deze aspecten niet aanpakt, loop je het risico dat je website niet goed aansluit bij de zoekopdrachten van je doelgroep.

14. Geen backlinks

Een ander belangrijk aspect is het verkrijgen van backlinks, oftewel externe links van andere websites naar jouw site. Backlinks dienen als een soort aanbeveling voor je website. Hoe meer kwalitatieve backlinks je hebt, hoe betrouwbaarder je website lijkt voor zoekmachines. Wanneer je geen of maar een paar backlinks hebt, kan het je positie in de zoekresultaten negatief beïnvloeden. Het opbouwen van een kwalitatieve backlinkprofiel kost enorm veel tijd, maar het is op lange termijn zeker van meerwaarde.

Google Penalty

Het ontvangen van een straf van Google, ook wel een Google Penalty, kan ernstige gevolgen voor je zoekresultaten-positie hebben.

15. Straf van Google penalty

Dit gebeurt wanneer Google je website bestraft omdat er iets in strijd is met de Google richtlijnen. Een penalty kan ervoor zorgen dat je website plotseling daalt in de zoekresultaten. Hierdoor ben je moeilijk te vinden, waardoor je vrijwel onzichtbaar wordt.

Een penalty kan om verschillende redenen worden opgelegd. Soms komt het door het gebruik van black hat SEO-technieken zoals: het kopen van backlinks, het excessief gebruik van zoekwoorden (keyword stuffing), of het plaatsen van verborgen tekst op je pagina’s om de zoekmachines te manipuleren.

Daarnaast kunnen ook onbewuste fouten leiden tot een penalty. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het onbedoeld creëren van veel dubbele content
  • Een slecht ingerichte website-architectuur
  • Het gebruik van verouderde of onveilige technologieën.
  • Een aanval van buitenaf, zoals een spam-aanval waardoor je website wordt overspoeld met slechte backlinks.

Conclusie

In deze blog heb je ontdekt waarom jouw website mogelijk niet zichtbaar is voor Google. Als je na het lezen van deze tips het gevoel hebt dat het te veel moeite is om alles zelf aan te pakken, dan nodigen we je uit om naar SAM Design te komen.

Wij zorgen voor een professioneel ontworpen website met een optimale structuur, en die ook hoog scoort in de zoekmachines. Laat je niet verbergen in de digitale wereld, kies voor zichtbaarheid en succes met SAM Design!

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen.

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends, creatieve tips en inspirerende cases. Ontdek hoe wij samen sterke merken creëren!