Voordelen UX/UI design: De sleutel tot een succesvolle website

In de digitale wereld van vandaag is een aantrekkelijke website niet langer voldoende. Gebruikers verwachten niet alleen visueel aantrekkelijke ontwerpen, maar ook een goede ervaring. Dit is waar UX (User Experience) en UI (User Interface) design om de hoek komen kijken. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk en hoe beïnvloeden ze het succes van een website? In deze blog bespreken we het verschil tussen UX en UI, waarom beide cruciaal zijn voor jouw online aanwezigheid, en hoe ze samenhangen met branding en de kosten van een project.

Wat is UX design?

UX, ofwel User Experience, draait om het creëren van een positieve ervaring voor de gebruiker bij het navigeren door je website of webshop. Het gaat niet alleen om hoe de site eruit ziet, maar vooral om hoe hij functioneert. UX design onderzoekt hoe gemakkelijk een gebruiker door de site kan navigeren, of ze intuïtief kunnen vinden wat ze zoeken en hoe snel ze hun doel bereiken.

Als je het vanuit een andere hoek bekijkt, kun je een UX designer beter zien als een UX researcher/onderzoeker. Zij verzamelen alle nuttige feedback die verwerkt kan worden om het ontwerp te verbeteren. Een goede UX zorgt ervoor dat gebruikers tevreden zijn en terugkomen.

Wat is UI design?

UI, of User Interface, gaat over de visuele aspecten van een website. Dit omvat de lay-out, knoppen, kleuren, typografie, afbeeldingen en alle andere grafische elementen waarmee de gebruiker interactie heeft. UI design heeft als doel de website visueel aantrekkelijk te maken, zodat de gebruiker zich prettig voelt bij het gebruik ervan. Een sterk UI ontwerp versterkt het merk en zorgt voor een professionele uitstraling.

Het samenspel tussen UX en UI

Hoewel UX en UI verschillende aspecten van webdesign behandelen, werken ze nauw samen. Een website kan een prachtig UI design hebben, maar als de UX niet intuïtief is, raken gebruikers gefrustreerd en zullen ze de site snel verlaten. Aan de andere kant kan een website met een uitstekende UX niet succesvol zijn zonder een aantrekkelijke en passende UI die de merkidentiteit versterkt.

Een effectief webdesign combineert dus beide elementen. Het zorgt ervoor dat gebruikers niet alleen genieten van een prettige interactie en gebruiksgemak, maar ook van het ontwerp. Om te groeien met je website kun je simpelweg geen van beide uitsluiten, ze vormen samen de sleutel tot succes.

Het verschil tussen een Webdesigner, UX designer en Grafisch ontwerper

Het kan verwarrend zijn om de verschillen te begrijpen tussen een webdesigner, UX designer, en grafisch designer, omdat hun rollen soms overlappen. Hier is een korte uitleg:

  • Webdesigner: richten zich op de visuele aspecten van een website. Zij ontwerpen de lay-out, kleuren, en typografie, en zorgen ervoor dat de site er aantrekkelijk uitziet. Hun werk overlapt vaak met dat van een UI designer, maar webdesigners hebben ook vaak basiskennis van HTML, CSS en JavaScript.
  • UX designer: focussen zich op de algehele ervaring van de gebruiker. Ze doen onderzoek naar gebruikersgedrag, maken wireframes en prototypen, en testen de gebruiksvriendelijkheid van de site. Hun werk gaat verder dan alleen het visuele; ze kijken naar het volledige gebruikersproces, van het vinden van de website tot het voltooien van een aankoop of andere actie.
  • Grafisch designer: leggen de focus op visuele communicatie. Zij ontwerpen logo’s, brochures, advertenties en ander promotiemateriaal. Hun werk kan overlappen met UI design als het gaat om de visuele identiteit van een website, maar hun focus ligt meer op branding en visuele uitstraling buiten de digitale omgeving.

Branding en UX/UI design

Een goed UX/UI design gaat hand in hand met branding. Branding is de manier waarop jouw merk zich visueel en inhoudelijk presenteert aan de buitenwereld. Dit gaat verder dan alleen je logo of kleurenschema. Het is de hele identiteit van je bedrijf, en het moet consistent zijn op elke pagina van je website.

UX/UI spelen hierbij een belangrijke rol. Een website die niet in lijn is met je merkidentiteit, of waar de gebruikservaring niet aansluit bij de verwachtingen van je doelgroep, kan je merk imago schaden. Door consistent te blijven met je branding, zorg je ervoor dat jouw merk opvalt en herkenbaar is.

Waarom UX/UI design belangrijk is voor Webshops

Voor een webshop zijn UX en UI misschien wel nog belangrijker dan voor een gewone website. Je moet je dan bedenken dat een webshop veel uitgebreider en complexer is dan de normale (platte) websites. Hier heb je namelijk te maken met hoe je je producten vertoont en hoe je de mensen aantrekt om actie te ondernemen en een product te kopen.

De gebruiksvriendelijkheid van een webshop kan direct van invloed zijn op je conversies. Een complexe navigatie of slecht ontworpen checkout-proces kan ertoe leiden dat bezoekers afhaken. Een goed UX/UI design zorgt ervoor dat klanten snel vinden wat ze zoeken, met een aantrekkelijk ontwerp, waardoor de kans op aankopen aanzienlijk toeneemt. Precies wat je bij een webshop wilt hebben.

Wat levert UX/UI designer op voor je bedrijf?

Een UX/UI designer kan een aanzienlijke meerwaarde bieden voor je bedrijf, zowel op korte als lange termijn. Er zijn zeker meer voordelen dan nadelen voor het inhuren van een goede UX/UI designer.

Hogere conversie en klanttevredenheid

Een UX/UI designer zorgt ervoor dat klanten zich begrepen en comfortabel voelen bij het gebruiken van je platform. Dit leidt niet alleen tot een hogere klanttevredenheid, maar ook tot merkloyaliteit. De kans dat gebruikers een actie onderneemt zoals het aanschaffen van je product stijgt ook hiermee. Tevreden klanten zijn eerder geneigd om terug te keren en je merk aan te bevelen aan anderen.

Meer inzichten

Een UX designer houdt zich bezig met het analyseren van hoe gebruikers omgaan met je website. Deze inzichten kunnen je helpen om beter te begrijpen welke onderdelen van je website goed werken en welke moeten worden verbeterd. Door continu verbeteringen toe te passen op basis van dit gebruikersgedrag, verbeter je de efficiëntie van je website en verhoog je de klanttevredenheid.

Bredere toegankelijkheid

Een UX/UI-designer zorgt voor een ontwerp dat zowel bij jou als je klanten past. Als je klanten variëren in leeftijd, kan de designer hier rekening mee houden en een ontwerp te creëren dat de merkidentiteit versterkt in een vernieuwde, intuïtieve vorm. Dit maakt je website toegankelijk voor een breed scala aan gebruikers, inclusief mensen met beperkingen (indien ze onderdeel maken van de doelgroep).

Dit vergroot niet alleen je doelgroep, maar kan wettelijk vereist zijn in sommige sectoren. Bovendien helpt het een positief imago op te bouwen en laat je zien dat je als merk om al je gebruikers geeft.

Kostenplaatje: Wat kun je verwachten?

Hoewel de initiële kosten voor het inhuren van een UX/UI designer misschien hoger lijken, bespaar je op de lange termijn geld. Een goed ontworpen website of applicatie vermindert het aantal fouten, bugs, en herontwerpen. Door te investeren in een goede UX/UI vanaf het begin, voorkom je kostbare problemen die later kunnen ontstaan, zoals een gecompliceerd redesign of lage conversiepercentages.

De kosten van een UX/UI design project kunnen sterk variëren, afhankelijk van de complexiteit van de website, het aantal pagina’s, en de specifieke wensen van de klant. Ook zijn webshops vaker duurder dan een gewone website door de complexiteit. Dit is een inschatting gebaseerd op onze beschikbare pakketten van wat je kunt verwachten:

Website:

  • Simpele website: tussen de €999,- en €1999,-
  • Uitgebreide website: vanaf €2499,-
  • Op maat gemaakt: Boven de €4999,-

Webshop:

  • Simpele webshop: vanaf €3999,-
  • Uitgebreide webshop: vanaf €7499,-
  • Op maat gemaakt: Boven de €9999,-

Het is belangrijk om te begrijpen dat investeren in een goed UX/UI design niet alleen een kostenpost is, maar een investering die op lange termijn de gebruikerservaring verbeterd, het conversieratio verhoogt, en je merk versterkt.

Inhoudsopgave
Ook interessant voor jou!
Voor- en nadelen van een Wordpress website
Wat is UI/UX design?
Wat is een WordPress website? En wat kun je ermee?