Hoe doe je een technische SEO-analyse in 2025

Je hebt een website die op volle toeren draait, maar ineens daalt je positie in de zoekresultaten. Wat ging er mis? Voor zulke momenten is het extra belangrijk om in gedachten te houden dat je succes niet alleen behaald met de juiste trefwoorden. De technische kant van je site is minstens zo belangrijk. Zonder een stevige technische SEO-strategie loop je het risico op dalende posities en minder bezoekers. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw website niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst blijft knallen? In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je een technische SEO-analyse uitvoert. Zo blijft jouw site altijd een stap voor!

Technische-SEO-analyse-in-2025_-hoe-doe-je-dat

Wat is technische SEO schrijven?

Om een beter beeld te krijgen van technische SEO, is het belangrijk om te begrijpen wat technisch SEO-schrijven precies inhoudt. Het draait om het optimaliseren van de “onzichtbare” elementen van je website die ervoor zorgen dat zoekmachines je website goed kunnen begrijpen, crawlen en indexeren. Het gaat dus niet om content of linkbuilding, maar om zaken als laadsnelheid, mobielvriendelijkheid, veiligheid en de structuur van je pagina’s.

Hier is een voorbeeld:

Je hebt geweldige content geschreven, maar je website is supertraag. Bezoekers zullen hierdoor sneller afhaken omdat ze meteen de content willen zien waar ze naar op zoek zijn. Zoekmachines zoals Google zullen je hiervoor straffen en een lagere ranking geven. Of misschien is je site niet geoptimaliseerd voor mobiel, waardoor je een groot deel van de doelgroep niet bereikt.

Dit soort technische problemen kunnen jouw SEO-ranking belemmeren, zelf met de beste content erop. Daarom is technische SEO zo belangrijk.

Hoe werkt technische SEO?

Technische SEO richt zich op het optimaliseren van de infrastructuur van je website. Zoekmachines sturen crawlers uit om je site te analyseren, en een solide technische SEO zorgt ervoor dat deze crawlers efficiënter door je website kunnen navigeren. Dit betekent dat zoekmachines je pagina’s sneller kunnen indexeren en de waarde ervan beter kunnen inschatten. Alles, van laadsnelheid tot gestructureerde data, speelt een rol in hoe goed zoekmachines je site kunnen verwerken.

In 2025 gaat SEO steeds meer over de balans tussen gebruikerservaring en technische optimalisatie. Websites die deze balans goed weten te hanteren, worden beloond met betere rankings en meer verkeer.

Stappen: Technische SEO-analyse

Nu je begrijpt wat technische SEO is, is het tijd om in de details te duiken. Hieronder vind je een aantal stappen die je kunnen helpen om de technische kant van je website te optimaliseren:

1. Core Web Vitals

In 2025 draait SEO niet alleen om trefwoorden en backlinks. Google hecht steeds meer waarde aan de ervaring van de gebruiker, en dat begint met de Core Web Vitals. Het is een set van metingen die zich richt op drie belangrijke aspecten van een website:

  • Largest Contentful Paint (LCP): Hoe lang het duurt voordat het grootste deel van de inhoud op je pagina zichtbaar is.
  • Interaction to Next Paint (INP): Het meet de interactie van de gebruiker. Voor een goede gebruikerservaring moet je een INP van 200 milliseconden of minder.
  • Cumulative Layout Shift (CLS): De stabiliteit van je lay-out terwijl de pagina wordt geladen.

Waarom zijn deze metrics zo belangrijk? Omdat ze direct verband houden met hoe gebruikers je website ervaren. Een trage of onstabiele site zorgt voor irritatie en verhoogt de kans dat bezoekers vertrekken. Tools zoals Google PageSpeed Insights en Lighthouse kunnen je helpen je prestaties op deze punten te analyseren en te verbeteren.

Pro tip: Begin met het optimaliseren van je afbeeldingen, gebruik een content delivery network (CDN), en overweeg om je website over te zetten naar een snellere server.

2. Crawlen en indexeren

Zoekmachines moeten je website kunnen “crawlen” om de inhoud te begrijpen en te indexeren. Als je website moeilijk te begrijpen is, kunnen zoekmachines pagina’s overslaan of verkeerd indexeren. Controleer het volgende om deze fout te voorkomen:

  • XML-sitemap: Zorg ervoor dat je een goed gestructureerde sitemap hebt, zodat zoekmachines gemakkelijk door je website kunnen navigeren.
  • Robots.txt: Gebruik dit bestand om zoekmachines te vertellen welke delen van je website ze niet hoeven te crawlen, zoals pagina’s met gevoelige informatie of duplicaten.

Met tools zoals Google Search Console kun je eenvoudig controleren of je website goed wordt gecrawld en of er problemen zijn met indexering.

Pro tip: Zorg ervoor dat je alleen de belangrijkste pagina’s in je XML-sitemap opneemt. Te veel irrelevante pagina’s kunnen je crawl budget verspillen.

3. Optimaliseer de website

Bij het bouwen van een sterke SEO-strategie, hoort een goed gestructureerde website. Het is vergelijkbaar met het bouwen van een huis: elk onderdeel moet logisch en gemakkelijk toegankelijk zijn. Net zoals in een huis wil je zonder moeite of problemen door het huis navigeren. Dit geldt ook voor websites, gebruikers en crawlers moeten moeiteloos op de site kunnen navigeren. Een duidelijke structuur zorgt ervoor dat je SEO-resultaten verbeteren. Hieronder  vind je een paar tips om dit te verbeteren:

  • Interne links:

Een van de belangrijkste pijlers van een goede website-structuur zijn interne links. Denk aan interne links als de gangen in je huis: ze zorgen ervoor dat je gemakkelijk van de ene kamer naar de andere kunt. Elke pagina op je website zou binnen drie klikken te bereiken moeten zijn. Dit vergroot de toegankelijkheid en helpt zoekmachines om de inhoud beter te begrijpen en te indexeren.

Tip: Zorg ervoor dat elke pagina binnen drie klikken te bereiken is. Gebruik interne links om de structuur te versterken en de “link juice” te verdelen.

  • Breadcrumbs:

Breadcrumbs, oftewel kruimelpad navigatie, is een overzichtelijke manier om je bezoekers en crawlers te helpen een beter beeld te krijgen van de hiërarchie van je website. Ze laten een spoor zien van waar de gebruiker zich op dat moment bevindt. Daarnaast helpen breadcrumbs zoekmachines om de relatie tussen verschillende pagina’s te begrijpen.

Zelfs met een sterke basis is het belangrijk om regelmatig te controleren of je website-structuur nog steeds optimaal is. Tools zoals Ahrefs en SEMrush kunnen je hierbij helpen om een audit uit te voeren. Ze analyseren je site op tal van punten, zoals: interne linkstructuur, mogelijke gebroken links, ongestructureerde pagina’s of andere verbeterpunten

4. URL-Structuur

Om het huis weer als voorbeeld te gebruiken, kunnen we een URL-adres vergelijken met je huisadres. Dat maakt een goede URL-structuur zo belangrijk. Een korte, beschrijvende URL is niet alleen prettig voor gebruikers, maar ook voor zoekmachines. het beste is om een lange, complexe URL’s met onnodige parameters te vermijden en te focussen op:

  • Korte, duidelijke URL’s: Zorg dat je URL’s helder beschrijven waar de pagina over gaat. Het moet relevant zijn aan het onderwerp of product dat de pagina laat zien.
  • Trefwoorden in de URL: Voeg relevante zoekwoorden toe om zoekmachines te helpen de inhoud te begrijpen. Maar vermijd overdreven gebruik van keywords, zoekmachines zullen je hiervoor straffen.

Tip: Als je ooit URL’s aanpast, vergeet dan niet een 301-redirect in te stellen, zodat je geen waardevolle SEO-rankings verliest. Zo zorg je ervoor dat zoekmachines en gebruikers altijd de juiste route naar je content vinden.

5. Mobielvriendelijk: Mobile first

Sinds de introductie van mobile-first indexing door Google is het steeds belangrijker geworden dat je website geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten. Wist je dat het grootste deel van het internetverkeer nu via mobiele apparaten verloopt? Vroeger was dat desktop maar tegenwoordig is dat niet meer zo. In 2025 zal dit alleen maar belangrijker worden, aangezien het gebruik van smartphones en tablets zal blijven toenemen. Daarom is het dus nu extra belangrijk dat je website niet alleen zichtbaar is, maar ook goed functioneert op mobiele apparaten. Hieronder zie je belangrijkste punten:

  • Responsief: Het moet er op elk apparaat goed uitzien, ongeacht schermgrootte.
  • Snelle laadtijd: Mobiele gebruikers hebben geen geduld voor trage laadtijden.

Daarnaast speelt snelheid een grote rol. Mobiele gebruikers zijn vaak onderweg en hebben geen geduld voor trage laadtijden. Uit onderzoek blijkt dat de kans groot is dat een bezoeker je website verlaat als deze langer dan enkele seconden nodig heeft om te laden. Dus houdt hier rekening mee!

6. Structured Data

Gestructureerde data, zoals Schema Markup, helpt zoekmachines om te begrijpen waar je pagina over gaat. Dit helpt bij betere zichtbaarheid in de zoekresultaten, bijvoorbeeld door middel van rich snippets. Hieronder zie je een aantal belangrijke vormen van gestructureerde data die je in 2025 moet overwegen:

  • Producten: Voor e-commerce websites.
  • FAQ-schema’s: Voor veelgestelde vragen die direct in de zoekresultaten kunnen verschijnen.
  • Review-schema’s: Om je recensies beter zichtbaar te maken.

Gebruik Google’s Schema Markup Testing Tool om te controleren of je schema correct is geïmplementeerd.

7. Beveiliging en HTTPS

Veiligheid is niet alleen belangrijk voor de gebruikerservaring, maar ook voor SEO. Google geeft voorrang aan websites die HTTPS gebruiken. Een paar stappen die je kunt nemen:

  • SSL-certificaat: Zorgt ervoor dat al het verkeer op je website versleuteld en beveiligd is.
  • Mixed content vermijden: Zorg ervoor dat er geen HTTP-elementen meer op je HTTPS-site staan.

Gebruik tools zoals SSL Labs om te controleren of je site volledig beveiligd is.

8. Log-analyse

Een log-analyse kan je helpen te begrijpen hoe zoekmachines door je website navigeren. Door je server logs te analyseren, krijg je inzicht in welke pagina’s zoekmachines vaak bezoeken. Ook zie je of er problemen zijn met bepaalde URL’s.

Conclusie

Het uitvoeren van een technische SEO-analyse in 2025 gaat veel verder dan de basisprincipes. Van Core Web Vitals tot gestructureerde data en mobiele optimalisatie, alles speelt een rol in de vindbaarheid van je website. Door regelmatig technische SEO-audits uit te voeren en deze stappen te volgen, ben je verzekerd van een sterke basis die de tand des tijds doorstaat.

SEO verandert constant, maar een goede technische fundering blijft essentieel. Ben je klaar voor 2025?

Inhoudsopgave
Ook interessant voor jou!
Zo maak je de beste wireframes voor je website!
Tips voor een betere website layout
Waarom is mobile first belangrijk?